|
|
|
Odp.:sušení pred 4 Roky
|
|
|
Zdravím, napíšu Honzovi, aby ti odpověděl, do oleje bych to rozhodně nenamáčel, pak to nepůjde slepit!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj
Ten olej není opravdu dobrej nápad  a to vzhledem k tomu, že by zatřený konec mohl být součástí samotného did. (např. rezonátor) a lepení by byl pak vážný problém. Další věcí je, že si nejsem jistý jeho schopností zabránit nežádoucímu, rychlému schnutí. Vosk by mohl být v pohodě vzhledem k tomu, že mastnota z něj neproniká tak hluboko do matr.
Osobně po letech zkuš. zaříznutá čela zatírám. Proč a čím, najdeš u mne na webu (didgeridoo-art.cz) v sekci Výroba. Možností je ale i více. Kamarád my popisoval metodu, kdy čela rozklepeš palicí a mělo by to splňovat stejný účel. Je to logického když vezmeš v úvahu, že každým takovýmto „upravením“ matr. (dřev. kulatiny) vlastně zhustíš jeho strukturu a ta přes sebe po té pomaleji pouští - uvolňuje v sobě vázanou vodu. Ale z vlastní zkuš. nemohu soudit, nezkoušel jsem to.
Pokud by jsi něco (cokoliv) ohledně výroby potřeboval a já ti mohl pomoci, klidně zavolej nebo napiš  .
Měj se a a? se dílo zdaří. Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dam asi vosk  a uvidim  Dik za info. Bronek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mňa by zaujímalo ako Ti to s tým voskom ukáže.
Mohol by si mi prosím ?a napísa?, aký bol výsledok toho, že si tie konce dreva zatrel voskom?
Ešte ma zaujíma či dáš dolu kôru alebo nie (ako to usušíš a ako dlho sa to má suši?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj  dam pak vedet,ale bude to az za delsi cas  kuru na tom zatim necham a tak po pul roce ji asi sloupnu. Susit budu asi v kamene stodole,suche chladne misto.... Jestli jsem to dobre pochopil tak ty konce se voskuji nebo natiraji proto ze tam by drevo nevic schlo(je to otevrene)a pak by to mohlo popraskat. A kuru tam necham taky proto aby to nebylo otevrene bude to asi podobne jako s rezy  A susit asi dlouho, rok dva 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ten vosk tam dáš horúci?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozpustený horúci vosk sa dá natiera? ale musí sa to rýchlo, len mne neide do hlavy prečo po pol roku chceš dáva? dolu kôru a ešte to ďalej suši? napr. rok a pol.
Moje didg totiž bolo vyrobené z kmeňa (lipového) ktorý bol až do konca sušený v kôre a konce boli nezatreté
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Po pul roce(podle mne)by uz to drivko nemuselo byt tak nachylne na popraskani jako cerstva vetev a bez kury by to mohlo lip schnout. Ale jak pises asi je to jedno jestli tam ta kura zustane nebo ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp.:sušení pred 3 Roky, 1 Měsíc
|
|
|
Ahojte lidičky, mně napadlo sušit v soli, ale nejsem si jist, jestli by to fungovalo a nějak neovlivnilo celkové zvukové vlastnosti didge. Sůl podle mě poutá i vzdušnou vlhkost. Jsem novaček teprv třetí den se zajímám o didgeridoo. A chci začínat na novodurové trubce si jen tak ozkoušet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj
No musím říct, že tohle je asi nejoriginálnější nápad na sušení kulatiny na didgeridoo  Nic ve zlém, ale kontrolní otázečka: kolik soli bys asi potřeboval na dvoumetrovej Jasan, kterej za norm. okolností schne klidně až dva roky? A jak sis to technicky představoval? . . . pložit ho do solné lázně?
Ale teoreticky máš samozřejmě pravdu, sůl natáhne z ovzduší i to nejmenší množství vlhkosti.
Hele až do toho pudeš, tak dej vědět, to bych chtěl vidět 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak říkám je to jen teoretické. A jsem teprv začátečník, který skoro nic moc neví o výrobě didge. Jen jsem prezentoval svůj nápad. Možná že by to šlo v tkaninových tubusech, které by byly vystaveny přímému proudění teplého vzduchu a voda by se tak odpařovala rychle. Pokud by nevadila sůl a šlo by to, možná že by to urychlilo výrobu didge. Možná, že by to šlo vyzkoušet s malou kulatinkou o délce 10cm,nemám žádné měřící přístroje, kterými bych oběktivně zjistil míru vysušení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|