|
|
|
oprava prasklin pred 3 Roky, 4 Mesíci
|
|
|
Nedávno jsem objevil menší trhlinky v lepeném spoji klacku (vyroben cca 3 roky zpět). Prasklina není zatím moc velká - kolem půl mm a na zvuku se to zatím neprojevilo takže nebude ani moc hluboká, přesto bych ji rád nějak utěsnil.
Řešili jste někdo něco podobného? Čím by bylo nejlepší trhliny opravit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp.:oprava prasklin pred 3 Roky, 4 Mesíci
|
|
|
omotaj to lepiacou paskou (napr. farebnou)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj
Pokud se ti to objevilo ve spoji, tak ideální pro budoucí pevný spooj by bylo slepit to znova. Totiž když se to hlo, tak ten spoj je stejně narušenej a bude to pravděpodobně pracovat dál. Chyba je buď v lepení samotném nebo v impregnaci. Pak je nutné do prasklinky opatrně vklínit tenký nůž a pokusit se spoj rozevřít (možná že se ti rozjede celý nástroj). Když takhle někdy opravuju did., pomáhám si i přesně nařezanými klínky z tvrdého dřeva které postupně do rozevíraného spoje vkládám. Pak je nutné obě strany (půlky)zbavit starého lepidla (nejlépe nožem opatrně oškrábat, smirkem by jsi mohl, při event. menší zručnosti, lep. plochy podbrousit a nesedělo by to při lepení) a opět slepit. Je to práce a musíš mít vybavení http://www.didgeridoo-art.cz/index.php?clanekID=15 ale vyplatí se to. Páska je fakt nouze  Lepidlo, zejména pokud půlky přesně nedosednou, bych použil epoxidové (cenově dostupně a kvalitní je např. od fa. Allteco.) Disperzní by stačilo ale muselo by to přesně, opravdu přesně sedět. No a po té tak dvakrát dobře vylakovat dutinu(stačí obyč parket. akrylát. lak, jsou sice i kvalitnější dvousložkové ale tohle postačí)Pokud to bylo impregnované nějakým olejem (např. fermež lněná) tak to je průser  Moc totiž nechrání (až po mnoha a mnoha vrstvách) smrdí a dlouho schne. Co je ale horší, že na sebe nenaváže žádný jiný matr na jiné bázy. Možná nějaký agresivní nitro. nátěr nebo syntetický lodní lak, co by to trošku naleptal a spojil by se s tím olejem. Ale nevím, nemám to odzkoušené.
Měj se a ať se zadaří Honza
didgeridoo-art.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Díky za info,
zatím zkusím ucpat prasklinu epoxidem jen napovrchu, kdyby prasklina šla dál budu ho muset rozlousknout, ale do toho se mi moc nechce.
Jinak rido je lepené ponalem (voděodolným), vylívané lněnou fermeží 2x, z vnějšku mořené lihovým mořidlem a lakované vodou ředitelným lakem ... nechtěl jsem používat syntetiku a pořád doufám že se ji jak z venku tak i zevnitř vyhnu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jo to je taky v poho pokud to nepoleze dál. Jinak, pro informaci, ona fermež není nic extra čistého "nesyntetického" obsahuje sušidla (jinak bys čekal na vyschnutí, mírně řečeno, dlouho  ) těžké kovy. . . no myslím, že chem. neutrální akryl. vychází trochu zdravěji. No ale každý po svém. To teď ale to pro tebe nemá cenu, když už je to fermeží naimprgnované.
Měj se a ať ti to troubí, Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Když už sme se dostali až k te fermeži, nemáš zkušenost s olejovaním vnitřku nečím "zdravějším"  třeba lněným nebo jiným olejem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ono je to relativní, to "zdravější" nebo "přírodní". Každý olej, tvrzený nebo směsy tvrzených olejů a vosků, v různých vydáních, mají tak jako tak nějakou složku co vysychání urychluje. 100% by byl asi obyč. oliv. olej nebo slunečnicový  Ale to tak neochrání dutinu a čekal by si na vyschnutí donekonečna. Prostě asi budeš muset u té fermeže zůstat. Ono se na to neumírá  (sám jsem zpočátku mého "trubkování" taky měl did. prolité fermeží), ale třeba alergik by mohl zaznamenat potíže. Sám jsem odzkoušel jen dva tvrzené oleje (na povrch ale šli by i dovnitř)Osmo a Clou. Jsou to dobré ale dost drahé materiály (kilovka tě vyjde cca na 650,-Kč), zejména efektní při povrchové úpravé a dost možná by se na tu fermež navázal.
Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ono zas tak uplně nejde o to co je nejzdravější (ikdyž taky trochu  ), ale zároveň mi připadá olej jako lepší volba než lak. Přece jen olej se s vodou nemísí a mám pocit že každý lak pod vlivem vody časem popraská. Ale možná se mýlím, nejsem odborník.
Každopádně jsem se někde dočetl, že fujary se olejují zevnitř lněným olejem. Myslím, že není ani tak moc důležité, aby olej vevnitř nějak vyschnul nebo vytvrdl, hlavně aby vytvořil voděodpudivou vrstvu.
Proto právě uvažuju u dalšího klacku zkusit právě lněný olej, který se dá koupit jednoduše v potravinách a zajímalo by mě jestli se to někomu už osvědčilo nebo ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj
Jeto asi 7 let co jsem viděl dva, tři klacky prolité sluneč. olejem a bylo to, jak bych to řek, jen takové namaštěné dřevo  . Nevím jak ty klacky obstály (jaká byla frekvence hry)ale nepřišlo mi to, z dlouhodobého hlediska, jako dostačující. Ale osobně jsem s tímhle nějak "neexperimentoval", takže nemůžu sloužit. Ale logicky je rozhodně lepší ta fermež, ta alespoň po nějakém vrstvení a nějakém čase schnutí, utvoří vrstvu co vlhkost pravděpodobně dobře odpudí. Nějaký čas rozpadu kvalitního parkek. laku (používám k impregnaci svých didgeridoo)je vzhledem k podmínkám dutiny didgeridoo téměř bezpředmětný. Jsou to laky dělané na zátěž, proti mírně kyselému prostředí a chem. ošetření. Mám nástroje, co jsem dělal a mohu je sledovat dlouhé roky zpátky a lak v dutině nejeví nejmenší znak opotřebení. A to jak po vizuální kontrole tak po mech. zkoušce (zkoušel jsem párkrát specielné prodlouženou škrabkou lak ze stěny dutiny po letech oškrábat a džel "jak přibitej"  včetně nástrojů vlastních. A to se k nim někdy nechovám nejlíp  I po delším hraní, kdy to z did. jen teče, je občas nechám z nedbalosti vododorovně ležet a to pak voda může působit!  Ale neprasklo to, ani spoj nepovolil. Musíš si uvědomit že na ten povrch dutiny nepůsobý nic mech. a tak agresivní sliny nemá snad nikdo aby rozložil za pár let kvalitní akryl. lak a třeba k tomu ještě dvousložkovej  Ale opravdu důležité pro životnost did. je dobře slepenej nástroj! Vzpomínám si že v čase mých začátků jsem měl dlouho lipové did. lepené disperzí a natřené zevnitř jen tenoučkou vrstvou nitro laku a ještě k tomu ředěného. Ta dutina evid. nebyla dobře chráněná a přesto to leta drželo a drží! Byl tam mimořádně kvalitní spoj (lípa se dobře lepí) a i když vlhkost musela do jisté míry na spoj působit, nenarušilo se to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jedno didge z lipy mám zvnútra natreté ľanovým olejom (na koženú handričku sme naliali olej a tú handričku sme upevnili na dlhý pevný spletený drôt a tým olejom na handričke sme to vnútro didge vytreli), myslím že kvalitu zvuku to zlepšilo... pred tým didge nebolo impregnované... neznie už sucho, ale je z toho trochu cítiť ten olej... ale je to v ,,poho." Ešte ma napadlo, či by sa prasklina nedala opraviť tmelom, ale neskúšala som to, iba ma to tak napadlo keďže aj suky sa ,,zatmelujú."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Každá úprava dutiny vůči nechráněnému dřevu způsobí změnu. Zkoušel jsem to na různých dřevinách, dokonce se mi zdál ten zvuk (neupravené dutiny) mnohdy takový sametovější. . . no ale takhle nástroj dlouho nevydrží, takže impregnovat 
Tmel jde použít na méně problematické suky (pokud výrobce má dobře proschlý matr.!)ale cpát ho do spoje z dlouhodobějšího hlediska moc nepomůže. Právě proto, že to má být spoj, co drží korpus pohromadě a jakýkoli tmel nikdy nenahradí pevné spojení kvalitním lepidlem. Vlhkost (protože už je narušená kompaktnost obou půlek) si stejně najde cestu a spoj zpravidla za čas povolí jinde, dál  . Asi je to vážně lepší se pokusit to slepit znovu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr: Omotávať didgeridoo páskou nie je nesmysl, podľa mňa určite nie...  hoci aj na rezonátore, keď chceš, ale ja to mám omotané hore pri náustku, a nič sa nedeje... neviem aké didgeridoo si mal na mysli ty, ale môže byť, že tvoje prasknuté didg omotávať páskou je nezmysel... Jo tak zatim. 
Honza: Ako pre niekoho bude možno jednoduchšie znovu lepiť didge ale pre mňa nie, takže tak.. Tmel síce nenahradí lepenie kvalitným lepidlom tak ale čo už, občas sa to didge proste rozlepí, alebo praskne, hoci aj mimo lepeného spoja a určite si kvôli tomu vlasy trhať nebudem, no, proste to sa občas stáva a ja som to už vyriešila tou páskou... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Prasklina se na zvuku naštěstí zatím neprojevila, je to jen povrchová záležitost. O tom tmelu jsem uvažoval, ale to bych prasklinu barevně hodně přiznal. Ikdyž společně s povrchovým přelakováním by to mohlo stačit.
Díky za tipy, vyzkouším zatím nějaké provizorní řešení (.. tu pásku opravdu ne  ).
Pořad si ale myslím že nebude chyba v lepeném spoji, ale v povrchové úpravě (vodou ředitelný lak). Asi neuchránil dobře dřevo při změnách okolní teploty a vlhkosti a pnutí se projevilo vnejslabším místě.
Čas ukáže 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No lakem to na 99% nebude, pokud by tedy příčinou byla extrémní změna teploty. Za ta léta co did. dělám, jsem vyzkoušel všechno možný a akryláty jsou jedny z nejlepších materiálů!(samozřejmě existují desítky výrobků a chce to zkoušet)Totiž aby porušila vlhkost povrch nástroje ošetřený akrylem (třeba parketovým lakem, který je na obdobnou zátěž dělaný), to bys ho musel koupat  A že by jiné laky měli výraznější, lepší "termoregulační" vlastnosti se mi zdá opravdu dost nepravděpodobné  )) Ale kdyby jsi chtěl s tím did plavat nebo chodit do sauny, tak to zalej do epoxidu a máš pokoj  Né, to jen jako sranda. . .
Měj se a ať ti to hraje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No je to vážně nesmysl. Nahoře to ještě není skoro slyšet, ale dole na rezonátoru to utlumí vyšší frekvence. Nejvíce se to projevuje na tenkostěnných nástrojích. Můžeš si to vyzkoušet.Je to dost dobře slyšet i pro netrénované ucho.Dokonce jsme to i řešili ve Svitavách, že tam někomu něco nehrálo vyšší frekvence a řešil proč se to změnilo, když před tím než mu didge prasklo, tak nebylo omotané páskou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|