Skip to content

Z diskuse - příspěvky

Odp.:Praha - výuka na didg
arcturus 14-09-11 07:49
Odp.:Praha - výuka na didg
xanti 08-09-11 12:31
Odp.:Moje první didgeridoo
xanti 08-09-11 12:29
Odp.:Moje první didgeridoo
arcturus 19-08-11 20:13
Moje první didgeridoo
Mel 11-07-11 09:50
respond
Vang22Katheryn 04-07-11 10:13
You are here:Články
WWW.YEDAKI.COM - didgeridoo fórum
Vítej, Host
Prosím Přihlásit nebo Registrovat.    Zapomněli jste heslo?
Odp.:oprava prasklin (1 zobrazeno) (1) Host
Jdi dolů Odeslat odpověď Oblíbené: 2
TÉMA: Odp.:oprava prasklin
Odp.:oprava prasklin pred 3 Roky, 4 Mesíci  
Petr: No vážne to nie je nezmysel. Alebo možno pre teba hej, veď to som ti už napísala. Ale ako zdá sa mi že sa tu teraz môžme donekonečna naťahovať či to je alebo nie je nezmysel, a bude to o suchom z nosa. Na mojom didg mám tú pásku, HORE, PRI NÁUSTKU v žltozelenom páse ňou vytvorenom veľkom asi 10 cm a didg zneje v pohode... Ty si skúšal omotávať páskou tvoj REZONÁTOR? Mal si tam prasklinu? Ja fakt neviem v ktorej časti didg má tú prasklinu Honass. Myslím že vie, čo je pre jeho didg dobré. Tak zatim, trubu zdar.
Zadejte zde kód   
Prosím, všimněte si, že ačkoli nejsou tlačítka pro boardcode a smajlíky viditelná, jsou stále použitelná

Zpráva moderátorovi   Přihlášení Přihlášení  
  Reply Quote
petr ()
Odhlášení uživatelé Klikněte sem pro zobrazení profilu uživatele
V pohode, nahore to nevadi. Dole je to prusvih. Kazdopadne ale proste pasku nemuzu doporucit. To je cele. Jestli si nekdo na didge namota pasku, nebo ne je to jeho vec, ale je to cunarna a nebo neschopnost si to poradne opravit. Souhlasim s Honzou, ze je dobre to vzit a v klidu poradne vybrat, zatmelit a zacistit. To je cista prace. Pasky jsou provizorium, nicmene rychle vyresi problem s prasklinou, nebo dirou.
Zadejte zde kód   
Prosím, všimněte si, že ačkoli nejsou tlačítka pro boardcode a smajlíky viditelná, jsou stále použitelná

Reply Quote
Ak sa môžem opýtať tebe už voľakedy prasklo niektoré tvoje didge? Na akom základe tvrdíš, že dole namotávať pásku je nezmysel? Súhlasím s tebou že páska rychle vyrieši problém s prasklinou.. Jo a čo momentálne hrávaš? Zaujímalo by ma tiež koľko prefukov vieš, lebo ja sa teraz učím používať druhý prefuk. A to je otázka aj pre ostatných: Ako robíte druhý prefuk? Používate pri tvorbe druhého prefuku aj jazyk a zuby?
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Taky se přimlouvám za nějaké rozvedení hry přefuků
Zadejte zde kód   

Reply Quote
vlach ()
No přefuky jsou fak kumšt, pokud mají být zahrané čistě a tam kde dotyčný chce Ale podrobněji to tady rozvádět je možná trochu nad rámec téhle diskuse. Mám o tom u sebe na webu podrobnější návod http://www.didgeridoo-art.cz/index.php?clanekID=31 i se zvukem a dost lidí to pochopilo jenom z toho. Ale když člověk zápasí s psanými návody, je lepší si to nechat od někoho vysvětli a vidět a slyšet výsledek
Zadejte zde kód   

Reply Quote
petr ()
No s páskou jsem experimentoval, kdyz mi prasklo didgeridoo. Jinak prefuky hraju za hry dva az tri, podle toho, kterou skladbu hraju. Jestli svicis druhy prefuk, tak to ti to jde dobre a delas pokroky. Prefuku je na didgeridoo hodne, ale zalezi na tom, jak daleko jsou od sebe.
Zadejte zde kód   

Reply Quote
petr ()
S prefukama je to trochu potiz. Nejdrive je treba prijit na to jak se hraji. Pak je treba prijit na to jak se hraji za hry. Nakonec je dobre se naucit prefuk pri nadechu... s oblibou hraje Ondra Sm. Potom je mozne je dale kombinovat do hry.
Vetsinou to byva u kratsich nastroju, ze jsou hratelne jeden a pro zkusenejsi dva prefuky a u delsich tri, ctyri i pet prefuku bezne za hry. Vzdy jde hrat to co hrac "utahne". Na prefuk je treba sila a kdyz uz je prefuk moc vysoko je treba moc sily a uz to ma vliv na celou hru a neni to pekne. To zalezi na hraci jak skladbu slozi dohromady.
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Honza Vlach: dakujem za link, ale nejak som tam neobjavila ako zapojit do hry na didge- prefuku zuby... ako podla teba zuby ovplyvnuju prefuk? a ako pohyby bradou?
Petr: S akou paskou si experimentoval? Kde ti prasklo didgeridoo? Ake to bolo didge? Ako si to nakoniec vyriesil? Hravas na nom este?
S tymi prefukmi myslim ze to je iba o cviku. Ako ja zahram aj treti prefuk ale to iba tak nejak ,,nahodou." Druhy a prvy prefuk na nadych mas ako daleko od seba?
Zadejte zde kód   

Reply Quote
vlach ()
Ano pohyb brady může tu více nebo méně pomáhat, ale ve skutečnosti jde zejména o změnu nátisku(hlavně jeho síly směrem nahoru)zejména u toho druhého přefuku. Člověk s tím nástrojem musí být v okamžiku jejich (první i druhý atd.) aplikace téměř "srostlý" , aby tento nátisk mohl použít jako výchozí pro čisté zahrání jakéhokoli přefuku. Mění se síla nátisku a výstupní tlak, někdy si hráč náustek trochu posune vůči výchozí poloze rtů, či rty vůči sobě. V tom mém příspěvku píšu právě o poloze rtů. Pro dost lidí, kterým jsem to např. na semináři vysvětloval, to bylo určující pro vůbec prolomení přechodu z drone na přefuk a zpět (bez větší prodlevy). Totiž když se snažíš přefuk zahrát co nejčistěji, tělo si jaksi samo najde polohu kdy to jde nejlépe a zapamatuje si sílu nátisku i polohu náustku vůči rtům a hráč to má pak jaksi zautomatizované. Což je samo o sobě důležité pro pohodové hraní. Pohyb brady u toho může být, ale asi bych se na to nějak zvlášť nezaměřoval, jako že se brada musí vždy nějak pohybovat (pokud, tak má většinou tendenci ustoupit mírně dozadu). Totiž zjistíš, když budeš pozorovat někoho kdo přefuky zvládá, že si mnohdy pomáhá i krkem (mírná změna sklonu hlavy) a vlastně je to neoddělitelné od hry celého těla. Tak to nějak vidím
Dobře že Petr zmínil ty "křečovité" přefuky. Opravdu když není vhodný nástroj, tak snad není ani vhodné se snažit o třetí, mnohdy ani o druhý přefuk . Hráč by to měl odhadnout a pochopit, že když tam za jakýchkoli okolností a výstupního tlaku nasipe množství přefuků, že to nemusí být to "pravé ořechové"
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Zapojenie krku? Akože hlasivky? Svaly krku? Zdvihnutie brady hore? Či posunutie brady dozadu? Tie pery, stisneš ich aj pomocou polohy čelustí, nie? Proste aj prvý prefuk bolo treba nacvičiť, pri druhom ste tiež občas skúsili zatnúť zuby? No jo a čo robíte jazykom počas prefuku?
Zadejte zde kód   

Reply Quote
petr ()
Jezisi, nenapsal jsem si nazev te pasky, ale je to takova ta silene pevna stribrna paska, ktera ma jeste tkaninu, takze se neda pretrhnout a jeste je snad vodotesna nebo co. Sileny vynalez. Proste ale jakakoliv paska je schopna trochu pruzit a tim take utlumit nejaky vibrace. Hral jsem na praskly didge slepeny paskou jen chvili, protoze melo extremne tenkou stenu a paska ho uplne zatlumila. Opravil jsem to, ale pak jsem jiz zacal hrat na lepsi nastroj a tento stary opraveny jsem nekomu venoval uz nevim komu.... staci?
No jak jsou daleko prefuky to zalezi na nastroji, hlavne jeho delce, nemerili jsem je, ale myslim ze na mym cervenym F je prvni prefuk taky v F a druhy nevim, zkusim to zmerit, az se zase rozehraju a budem delat s Honzou a Jirkou nejakou akci. Ted jsem byl mesic a pul fotit v zahranici a pred tim jsem nemohl, kvuli praci, tak jsem vubec nehral a nic z didgeridoo nevyloudim
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Petr: Prasklinu si mal na rezonátore? A čo sa týka prefukov nemyslíš že ich môžeš pomenovať ako prvý, druhý, podľa toho ktorý sa naučíš ako prvý, druhý? A pak až sa naučíš tretí, ktorý je ale výškovo nižší ako druhý, ale vyšší ako prvý, tak si tie názvy proste prehodíš a ten čo si sa naučil ako druhý, bude odrazu prefuk tretí?
Zadejte zde kód   

Reply Quote
petr ()
To Daniela: Prosil bych, aby se v diskusi resily rozumne veci. Toto je jen nesmyslne psani textu bez vyznamu. Diky.
Zadejte zde kód   

Poslední editace: 15/01/2009 20:12 Od koho .
  Reply Quote
Petr: Máš pravdu... Ešte ku tej oprave prasklín: kamarát mi vravel, že svoju prasklinu (veľkú) si opravil voskom...
Zadejte zde kód   

Reply Quote
petr ()
Asi ta prasklina nebyla velika a slo mu jen o to ji necim ucpat, aby "nezlobila" jinak to samozrejme neni dobre reseni. Nejlepsi je jak uz Honza nekolikrat rikal, prasklinu vycistit, vyplnit smesi lepidla a dreva, nejlepe originalniho a pak zacistit a prelaknout a je to. To je spravne a poradne reseni
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Lepiť prasknuté drevo napr. telo djembe môžem odporučiť, pretože to mám doma, ale žiadnu lepenú prasklinu na didgeridoo doma nemám takže si to poriadne neviem predstaviť... Na praskline mám pásku, keď to bude praskať ďalej dám si to opraviť inak. Lepiť to voskom môže byť v poho, keď to zatim pomohlo, ak Vám pômôže niečo iné (napr. prasklinu vycistit, vyplnit smesi lepidla a dreva, nejlepe originalniho a pak zacistit a prelaknout), gratulujem, diverzita na svete existuje.
Zadejte zde kód   

Reply Quote
Jdi nahoru Odeslat odpověď
Poháněno: FireBoardstáhnout poslední příspěvky do počítače

Přihlásit do systému

Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Obrázek z fotogalerie

PICT2453.JPG

Svátek

Dnes je: Úterý, 22 květen 2012
Dnes má svátek: Emil
Zítra má svátek: Vladimír

Informace

Toto je Vaše IP adresa 38.107.179.208

Jak hrát na didgeridoo - úvod pro začátečníky

Naučit se hrát na didgeridoo se může ze začátku zdát velmi obtížné. Své tajemství nerado prozrazuje a zdá se, že se mu nechce moc komunikovat. Zvládnout dobrý cistý tón a obzvlášte dokázat zahrát takzvaný "cirkulární dech" muže být velmi težké. Ale když tyto prekážky clovek prekoná, situace se hned zlepší. Didžeridu zacne být plné elánu a zacne ukazovat cím dál víc z toho, co umí.

Konstrukce didgeridoo 1 - Zvýšení základního tónu

Jak zasáhnout do konstrukce didgeridoo a zvýšit jeho základní tón? Podrobný návod a popis jednotlivých úprav didgeridoo, které vedou ke zvýšení základního tónu. Zde se dočtete více...

Konstrukce didgeridoo 2 - Vliv náústku na vlastnosti didgeridoo

Didgeridoo se skládá z několika částí. Rezonátoru, činné části, kde se formuje zvuk a z náústku. Někdy nástroj jen končí a žádný viditelný náústek nemá. V tomto dílu o konstrukci didgeridoo pojednáme o tvaru náústku a uvedu krátký popis jaký má náústek vliv na vlastnosti nástroje, nebo-li jak se chová nástroj s takovým náústkem...